NKOTB – popfarbröder i fin form

De må vara fyrtioplus. Det må vara tre decennier sedan karriären tog fart. Men New Kids on the Block är i strålande form när pojkbandet nu ger sig ut på Europaturné, lovar frontmannen Jordan Knight.

New Kids On The Block på NBC:s tv-progam ”Today”, maj 2009. Den 6 maj 2014 spelar de i Stockholm.

En fritidsgård i en Stockholmsförort 1990. Fyra elvaåringar i stentvättade jeans med revärer och NKOTB-tröjor trycker på play på bergsprängaren och en väl inövad dans startar. Händerna fattar luftmikrofoner. ”Step by step, åh baby, gonna get to you gööööörl.”

På oräkneliga fritids, skolgårdar, i flickrum, och en hel del pojkrum för den delen, såg det likadant ut. Väggar tapetserades med planscher där Jordan, Jonathan, Joey, Donnie och Danny bjöd på sina läckraste poser. New Kids on the Block ägde det tidiga 90-talet.

Nu ger de sig ut för att möta sina trogna fans igen.

I år har 30 år gått sedan Boston-pojkbandet bildades av producenten Maurice Starr.

– Vi är mognare i dag, vi är inte de galna tonåringar vi var då, konstaterar Jordan Knight, som just denna dag lider av jetlag efter den långa resan från Boston till Stockholm där bandet ska inleda sin Europaturné på Annexet.

Pojkarna har blivit män. Men det är inte ett gäng trötta gubbar som reser jorden runt, skyndar sig sångaren att betona.

– Vi ser inte ut som något gammalt pojkband som spolats upp på land. Ibland undrar folk om vi kommer att rulla in på scenen i rullstolar. Så är det verkligen inte. Vi är vältränade. Två av oss sprang Boston maraton i år. Inte jag dock, säger han med ett skratt.

– Det finns inget som säger att man måste sluta dansa bara för att man når en viss ålder. Jag tycker att vi är både bättre underhållare och bättre sångare i dag.

I publiken står samma människor som stod där när gruppen slog igenom. Elvaåringarna från fritidsgården.

– Många av våra fans har numera egna barn som de tar med sig. Eller lämnar hemma. Våra konserter kan ju vara en chans för dem att komma undan, berättar Jordan Knight.

TT: Skriker de fortfarande lika mycket?

– Rösten sjunker lite när man åldras. De skriker lika kraftfullt, men inte lika gällt.

När New Kids on the Block återförenades 2008 tänkte sig medlemmarna att det kanske kunde bli en turné och en skiva. De blev glatt överraskade av de trogna fansen och deras massiva stöd, ett stöd som gjort att bandet sex år senare fortfarande har fullt upp med spelningar, en planerad tv-serie och en kommande Las Vegas-show. Jordan Knight uttrycker gång på gång sin tacksamhet.

– Mitt råd till unga artister, som Justin Bieber, är att vårda fansen. Uppskatta dem. Var väl medveten om vad du har.

 

http://www.svd.se/kultur/nkotb-popfarbroder-i-fin-form_3531806.svd

Advertisements